Zoekopdracht

Näak is jouw on-course voeding bij de UTMB World Series.

Behoud uw speeltuin.

Elke aankoop die u doet, zorgt voor een positieve verandering.

Ze inspireren ons. Ze zullen je inspireren.

Näak is jouw on-course voeding bij de UTMB World Series.

Voorzie uw geest van voedingstips en meer.

Ontdek heerlijke en voedzame recepten.

De Olympische marathon van Dayna Pidhoresky

Dayna Pidhoresky verdiende haar plek in het Olympische team van Tokyo 2020 met een baanbrekende prestatie tijdens de Toronto Waterfront Marathon van 2019.
Ze was de beste Canadese vrouw in de race die verdubbelde als de nationale marathonproeven en haar persoonlijk record met meer dan zeven minuten verlaagde (van 2:36:08 naar 2:29:03) om onder de Olympische standaardtijd te blijven. . 
Hier is de vijfde aflevering van Ultra Distance over haar marathon op de Olympische Spelen in Tokio!

Een marathon van een reis

Hoewel mijn zoektocht naar de Olympische Spelen al lang geleden begon, werd deze werkelijkheid tijdens de Canadese Olympische Trials in oktober 2019, toen ik de marathon won en mijn plek in het Canadese Olympische team veiligstelde. Voordien was mijn reis naar de marathon een zware tocht.

Na een zeer succesvol 2011 was ik van plan om mijn tenen in het marathonwater te steken. Ik was succesvol geweest op de halve marathonafstand en wist dat de marathon de volgende logische stap was als ik Canada wilde vertegenwoordigen.
In plaats daarvan werd ik af en toe geplaagd door een blessure, waardoor mijn debuut bijna vijf jaar werd uitgesteld. Mijn lichaam was eindelijk sterk en gestabiliseerd, ik bleef op de lijn tijdens de Houston Marathon van 2016: maag-darmproblemen vroeg in de race maakten voortijdig een einde aan mijn dag (misschien gerelateerd aan de voedselvergiftiging die veel van de topsporters trof).
Later dat jaar zou ik het opnieuw proberen op de Toronto Marathon en deze keer haalde ik de finish als derde Canadees – hoewel ik binnen strompelde met een sacrale stressfractuur in een tijd van 2:40:38. Het jaar daarop kwalificeerde ik me voor het Wereldkampioenschap Team door een persoonlijk record te lopen op de marathon van Ottawa en hoewel mijn marathon op het WK een beetje teleurstellend was, leerde het me om te blijven leren en naar meer te streven. De Olympische Spelen van 2012 en 2016 waren voorbij, maar mijn blik was nu gericht op 2020 en de Canadese Olympische proeven: je weet hoe dat ging.

Eén stap vooruit, twee stappen terug

Omgaan met de onzekerheid en het uitstel van de Olympische Spelen in 2020, die vervolgens doorschoven naar 2021, was een onbewust uitputtende ervaring. Sluitingen van sportscholen die een einde maken aan mijn reguliere krachtroutine zouden ook onvoorziene gevolgen hebben.
De Olympische marathon was de wortel die ik nooit kon vangen en net toen de datum eindelijk naderde en we bijna vertrokken naar ons trainingskamp in de prefectuur Gifu, uren buiten de bruisende stad Tokio, kreeg ik een blessure in mijn onderbeen. been. Om het voor elkaar te krijgen gingen we door met trainingen die ik nog steeds succesvol kon uitvoeren, maar tussen de sessies door verminderde ik mijn volume en bracht ik tijd door op de Lever (een ophangsysteem op de loopband) en op de indoorfietstrainer. We slaagden erin en hoopten de ontstoken pees te kalmeren, maar de stress nam toe naarmate de marathondatum naderde. 

Toen ging het alleen maar van kwaad tot erger. Een paar dagen na onze vlucht naar Japan werden mijn coach (ook mijn man) en ik geïdentificeerd als nauwe contacten met iemand die later positief was getest op Covid-19. We werden snel in isolatie gedwongen in ons hotel en mijn training en hitte-acclimatisatie, die ik hoopte te bereiken door er zo vroeg naartoe te reizen, kwamen tot stilstand. Ik werd gedegradeerd naar een hometrainer die ze naar onze kamer brachten voor training, geen frisse lucht, geen buitentijd, geen band met teamgenoten. Onze maaltijden werden bezorgd en gelukkig had ik een goed gevulde voorraad Naak Protein Powder en jijltra-energierepen om de gaten op te vullen! Het volstaat te zeggen dat mijn mentale toestand richting de goot neigde. Dit was niet de Olympische ervaring die ik voor ogen had. 

De geest is belangrijk

Enkele dagen later werd ik naar onze Olympische locatie vervoerd. Ik mocht voor het evenement naar Sapporo reizen (op een apart eiland in het noorden, bekend als Hokkaido) terwijl mijn coach naar huis ging, naar Vancouver. Het trainingskamp was voorbij en dit was voor zover zijn geloofsbrieven dat toelieten. Omdat ik graag herenigd wilde worden met mijn team, werden mijn dromen snel verpletterd. Toen we in Sapporo landden, realiseerden we ons langzaamaan dat mijn isolement nog niet voorbij was. Ik had apart vervoer van de rest van het team, een aparte eettafel, een aparte hotelverdieping waar ik opgesloten zat – ik voelde me meer alleen dan ooit en volledig overweldigd. Het laatste wat ik dacht dat ik aankon, was een marathon lopen. 

Dus terwijl ik alleen op mijn kamer was: waar ik het grootste deel van mijn tijd doorbracht, ging ik aan de slag. Met de hulp van een aantal ongelooflijke sportpsychologen kon ik mijn gedachten richten op de taak die nog voor me lag en mijn doelen herschrijven om de beste kans op succes mogelijk te maken - wat uiteindelijk betekende dat ik moest herschrijven wat succes zou betekenen. Mijn nieuwe kijk werd: wat kan ik uit deze ervaring halen? Het was misschien niet de Olympische ervaring die ik een maand geleden in gedachten had, maar er was nog steeds een kans om te leren en te groeien. Dus hoe kon ik bij de startlijn komen en wat kon ik doen om mijn best te doen om de finishlijn te halen? Mijn nieuwe doel werd: zo lang mogelijk in de race blijven om zoveel mogelijk te leren. Het was zo'n eenvoudig doel om de ene voet voor de andere te zetten, maar gezien de enorme stress waarmee ik te maken had gehad en de pijn en zwakte die mijn pezen bij elke stap veroorzaakten, zou het nog steeds een uitdaging zijn. Dat gezegd hebbende, het was een uitdaging die ik mentaal aankon. 

Ren totdat je niet meer kunt

Ik begon heel conservatief en rende naast een Nederlandse vrouw die wist dat de hitte een grote factor zou zijn voor degenen die te hard naar buiten gingen. Maar al vroeg begon mijn maag te knorren – een symptoom van de NSAID's die ik had gebruikt om de pijn te bestrijden. Ik moest mijn hardloopmaatje achterlaten toen ik een potje port-a-potje binnenstormde.

Helaas zou dit niet mijn eerste stop zijn. De dans ging door terwijl ik eruit sprong, nog eens vijf kilometer rende en uiteindelijk weer moest instappen. In de tussentijd verwierp ik mijn geplande koolhydraataanvulling uit mijn flessen op de racetafels en concentreerde ik me alleen op koeling via de zakken met ijs. en flessen water aanwezig. Ondanks alle koeling merkte ik naarmate de race vorderde dat steeds meer atleten aan de zijlijn medische hulp kregen nadat ze de race hadden afgebroken. Ik voelde een boost dat ik nog steeds vooruit ging, maar het was frustrerend om mijn mederacers in te halen en dan al die tijd te verliezen bij de volgende "rust" -stop.

Na nog een lastige toiletstop wist ik dat ik achteraan in de race zat. Wat een moeilijke plek om te zijn. Als ik zou volhouden, zou ik mijn ego opzij moeten zetten. Niet lang daarna begonnen mijn quads te verkrampen - waarschijnlijk als gevolg van de hitte en het gebrek aan voeding dat ik kon opnemen. Het werd moeilijk en mijn lichaam was leeg met nog een manier om naar de finish te gaan. Ik wenste dat ik zou instorten, zodat ik uit deze race uit de hel kon stappen, maar mijn benen wilden niet helemaal bezwijken. De finish was een welkome aanblik.

Dayna at the finish line

Door het kijkglas

Ik schaamde me toen ik zei dat ik trots op mezelf was. Ik was doorgegaan toen elk deel van mij het wilde opgeven: mijn lichaam, mijn trots, mijn geest (soms). Terugkijkend op mijn Olympische ervaring worstel ik nog steeds met het feit dat ik LAATSTE was in de Olympische marathon (ik veronderstel dat "laatste finisher" preciezer zou zijn). Het is moeilijk om daar trots op te zijn. Maar misschien kunnen mijn omstandigheden in de aanloop wijzen op een verhaal van kracht – van veerkracht, dat ik hoop te kunnen blijven kanaliseren in mijn leven en in mijn sport. Mijn doel is dat ik op een dag, op een andere startlijn van de Olympische marathon, al die ervaring kan gebruiken en een resultaat hoger op de resultatenlijst kan behalen.

Mijn genezingsreis gaat zelfs nu door. Terwijl ik me afstem op de Olympische Winterspelen in Peking, word ik eraan herinnerd hoeveel ik de atleten bewonder die volhouden terwijl alles om hen heen lijkt af te brokkelen. Zij zijn degenen waar ik ontzag voor heb. Het is gemakkelijk om door te gaan als alles goed gaat – als je succes je bijna voortstuwt. Maar echte doorzettingsvermogen is de kracht en moed hebben om door te zetten als het moeilijk wordt; het is die hardnekkige vastberadenheid terwijl je tegen de stroom in zwemt.

Dus terwijl ik doorga met het verzamelen van de stukken, is mijn motivatie om vooruit te kijken bruisend. Ik verlang naar verlossing op het wereldtoneel. Ik wil al mijn lessen in praktijk brengen en die ervaringen uit het verleden bij toekomstige races kanaliseren. Ik heb mijn fysieke zwakke punten onderkend en blijf ze aanpakken in de hoop dat blessures steeds zeldzamer worden. Maar bovenal weet ik mentaal dat ik kan graven. Ik kan volhouden als niemand het mij kwalijk neemt dat ik het opgeef. Dus als ik tijdens mijn volgende marathon tegen die ‘muur’ aanloop, als de finish niet snel genoeg kon komen, graaf ik dieper, wetende dat de put groter is dan ik me ooit had kunnen voorstellen.

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Zoek in onze winkel